Ce este HDR (High Dynamic Range)

Ce este HDR (High Dynamic Range) ?

             HDR este de mai multe feluri, dar pe noi ne interesează unul singur, acela de la televizoare.

          În primul rând, trebuie să știți că HDR folosit pe televizoare nu este același lucru cu HDR utilizat la realizarea fotografiilor. Cele două tehnologii sunt diferite, chiar dacă au același nume. Pe scurt, HDR folosit la realizarea fotografiilor este un proces prin care sunt combinate mai multe fotografi, care au valori ale expunerii diferite, astfel încât să poată fi creată o singură imagine, care are o gamă dinamică mai mare. HDR pentru televizoare extinde contrastul acestora, dar și paleta de culori RBG, astfel încât imaginile sunt mai apropiate de realitate. Pentru a afişa corect conţinutul HDR, un televizor trebuie să poată reproduce fidel atât zonele luminoase foarte strălucitoare (pana la 1000 niti), cât şi nuanţele profunde de negru, păstrând în acelaşi timp gradaţia şi detaliile subtile.

HDR

            Pentru televizoare cei mai importanți factori, care decid modul în care imaginea este redata pe televizor, sunt rata de contrast și acuratețea culorilor (cele cu panel de 8 biti au 16 milioane culori, cele de 10 biti au un numar de peste un miliard de culori). De exemplu, un televizor cu rezoluție scăzută, dar contrast și paletă de culori mai mare, va reda mai bine imaginile decat un televizor cu o rezolutie mai mare. Pentru a beneficia de un content HDR de calitate va trebuie un televizor cu un panel de cel putin de 10 biti. Mai exista in comert televizoare cu panel de 8 biti + FRC (frame rate control) care se apropie de calitatea unuia de 10 biti, dar nu ajunge la aceeasi calitate.

10 bit vs 8 bit

           Pentru a putea beneficia de continut HDR sunt necesare două componente ce alcătuiesc sistemul HDR: televizorul și sursa. Sursa poate sa fie online (Netflix, Amazon, mai nou Youtube), console de jocuri (Xbox One S, Xbox One X, Ps4 Pro) sau player 4k cu suport HDR. Momentan continutul HDR este extrem de redus, atat video cat si gaming.

         Ca sa beneficiem de continut HDR de la un dispozitiv sursa trebuie ca cele doua compunente sa fie compatibile cu HDMI 2.0a, pentru a putea transmite metadatele.

 

 

The following two tabs change content below.
mm

Adrian F.

De la o vârstă fragedă, am fost sudat la un PC sau la o consolă. Dragostea mea pentru jocuri a început de la mijlocul anilor ‘95, când am cumpărat un HC 2000 și jucam jocuri încărcate de pe casete audio, apoi am trecut la jocurile pe PC pănă când am pus mâna pe un Xbox 360 și de atunci pasiunea față de Xbox nu arată niciun semn de încetinire.