CLOUD GAMING – un serviciu bun sa nu?
Este aceasta ultima generatie in care vom rula jocurile direct de pe consola noastra? Dupa cum stiti se discuta din ce in ce mai mult despre viitorul gaming-ului si cum acesta va face tranzitia spre Cloud Gaming. Citeam chiar ca noul XBOX va permite doar gaming-ul in Cloud. Insa prima consola care a oferit aceasta posibilitate a fost lansata in Iunie 2010 sub numele de OnLive.
OnLive avea un pret de 100 de $ si era formata din asa zisa consola si un controller asemanator celui de Xbox. Aveai nevoie de o conexiune de minim 2Mbps, iar jocurile erau inchiriate pe o anumita perioada de timp. Consola reda jocuri ca Batman Arkham City sau Assassin’s Creed 3, insa calitatea graficii era mediocra, fiind undeva la nivelul imaginii de 480p. Anumite jocuri ca Dirt 3 sau Unreal Tournament 3 erau chiar dificil de jucat deoarece actiunea jocului se desfasura la o viteza mare, iar din cauza streaming-ului jocul arata slab sau chiar avea un delay intre actiunea de pe ecran si butoanele apasate de gamer. Serviciul OnLive a fost disponibil si pe Windows, Android sau pe Mac OS X, insa in 2015 compania a vandut toate activele catre SONY ENTERTAINMENT.
SONY ofera serviciul de cloud gaming PLAYSTATION NOW, unde gamerii pot juca anumite jocuri de PS3 si PS4. Serviciul poate fi folosit si pe PC si aveti nevoie doar de un controller DualShock 3 sau 4 si o conexiune de 5Mbps. Libraria PS Now cuprinde 600 de jocuri are un pret de 19.99$ pe luna sau 99.99 $ pe an. Puteti sa inchiriati si jocuri individual pentru 7,30 sau 90 de zile. Problema cu acest serviciu este ca apare uneori un lag sau chiar o imagine de o calitate mai slaba in cazul unei conexiuni mai proaste la internet. Din acest motiv, serviciul XBOX GAME PASS a fost mult mai apreciat deoarece implica descarcarea jocului pe consola si rularea lui de pe aceasta. Recunosc ca e totusi interensant sa poti juca jocuri ca UNCHARTED pe PC-ul tau, reusind astfel sa te bucuri de titlurile exclusive PLAY STATION chiar daca nu detii un PS4.
Mai putem aminti Playgiga care te lasa sa joci peste 140 de jocuri pe PC-ul tau prin CLOUD GAMING, insa titlurile sunt mai vechi si cuprind jocuri ca Batman Arkham City sau Mad Max.
Personal, nu cred ca vom avea prea curand o generatie de gaming bazata numai pe Cloud Gaming, iar motivele sunt destule. Chiar daca in Romania ne bucuram de o viteza foarte mare la internet, trebuie sa avem in vedere ca in alte tari internetul este mult mai scump, uneori avand o limita de trafic si o viteza mai slaba. Generatia asta inca nu reuseste sa aiba o conexiune fara probleme in jocurile multiplayer nici la jocurile rulate de pe consola. Deseori jocurile de Rainbow Six, Overwatch sau PUBG sunt stricate de playeri care au o conexiune proasta si astfel strica meciul pentru toti jucatorii. Din acest motiv, serviciile care ofera Cloud Gaming se rezuma la jocuri Single Player, multe dintre acestea fiind jocuri mai vechi, chiar din generatie trecuta. Si totusi, sa zicem ca noul XBOX va oferi numai Gaming in Cloud. Asta inseamna ca XBOX-ul va folosi anumite servere pentru a rula jocurile in Cloud si chiar daca gamer-ul nu va mai plati 500 de Euro pe noua consola ci va plati doar 100 de Euro ( pretul consolei OnLive), MICROSOFT va trebui sa acopere cheltuielile suplimentare cu serverele dedicate gaming-ului in Cloud, cheltuieli care vor fi suportate tot de gamer care va plati mai mult pentru a juca jocurile dorite. Si mai e ceva …. Ce fel de gamer poti fi cand libraria ta nu include niciun joc, iar toate jocurile pe care le joci sunt inchiriate din CLOUD ? Cum poti sa te lauzi verisorului care vine in vizita si vrea sa vada ce jocuri ai pe consola ?
Un alt dezavantaj al acestui serviciu este ca nu poti avea un joc video pe o perioada nelimitate de timp. De exemplu m-am apucat acum 1 an jumatate de WITCHER 3 si vreau sa il continui in aceasta vara. Unde e placerea sa stergi praful de pe carcasa si sa continui calatoria fantastica inceputa in urma cu un an. Sau sa presupunem ca este o noapte furtunoasa, vrei doar sa stai la caldura si te joci, insa internetul a picat pentru ca esti pe Telekom. Adio gaming.
Iar daca vom avea vreodata un gaming bazat doar pe acest serviciu, corporatiile vor face tot ce pot pentru a maximiza profitul. In loc sa platim pentru DLC-uri, vom ajunge sa platim pentru a avea un CLOUD GAMING fara reclame. Iar daca esti mai sarac de fel si vrei sa ramai la varianta FREE VERSION, vei constata ca LOADING SCREEN-urile din FALLOUT 4 vor fi inlocuite de reclame video gen YOUTBE. Si vei putea juca doar 5 ori pe zi in varianta FREE. Iar pancardele din jocuri gen FIFA, PES sau FORZA se vor modifica periodic in functie de brand-urile care au cumparat publicitate pe spatiile respective.
Ideea e ca momentan gaming-ul functioneaza perfect asa cum e. Prefer sa astept sa descarc un joc pe HDD-ul consolei si sa il rulez direct de acolo. Prefer sa schimb consola odata la 7 ani. Dar sa simt ca sunt proprietarul acelei console si detin libraria respectiva de jocuri.
Probababil in 2020 vom cunoaste noua generatie XBOX. Mai mult ca sigur nu va fi o generatie bazata pe CLOUD GAMING. Si chiar daca in timp, consola respectiva va oferi si un serviciu de gaming in cloud gen PS NOW, sunt sigur ca acel serviciu va fi doar o alternativa, iar gaming-ul va ramane exact cum a fost si pana acum: rulat de pe consola noastra.
Pentru ca e perfect asa cum e.
Hriscu Ionut - Andrei
Ultimele articole scrise de Hriscu Ionut - Andrei (vezi tot)
- PRINGLES oferă coduri de Xbox și șansa de a câștiga un Xbox Series X - 12 December, 2020
- PlayStation 5 vs Xbox Series X - 6 November, 2020
- Prețurile jocurilor pe noua generație de console - 19 September, 2020