Primul contact cu Project xCloud (Preview) în România pe mobil

Primul contact cu Project xCloud (Preview) în România pe mobil

          Acum câteva zile am primit un mail de la XBOX Game Streaming cu titlul „You’ve been selected to join Project xCloud (Preview)!”, fapt care m-a bucurat că în sfârșit am plăcerea de a testa cel mai nou serviciu al celor de la Microsoft – xCloud (jocul prin streaming).

ProjectxCloud(Preview)         Am scos repede telefonul din buzunar cu gândul să descarc aplicația pe care mi-au specificat-o în mail din magaziul Play Store. Dar surpriză….nu exista pentru România (de fapt mă aștepam 🙂 ) ! M-am așezat confortail pe canapea, că am zis că e de muncă cu ăștia de la Microsoft și m-am apucat să googălesc ca să găsesc și să descarc ultima varianta a aplicației Game Streaming de la Xbox. Am descărcat rapid ultima variantă de pe www.apkmirror.com, am instalat aplicația, am montat telefonul pe un controller de Xbox (cu un ajutorul unui suport de pe un site chinezesc), realizez conexiunea între controller și telefon prin bluetooth și gata de acțiune.

ProjectxCloudavailable           Dar ce să vezi….pe ecranul telefonului apare că serviciul nu este disponibil pentru regiunea mea (și la asta mă aștepam). Hmm….ăștia de la Microsoft mă văd după IP. Descarc repede un VPN din Play Store, îl activez pe US și ….voilla! Nu mai imi dă eroare.

         Cu conexiunea de date 4G de la Digi și cu VPN-ul activ pe US dau drumul la GEARS 5. Aștept să se încarce exact 45 de secunde. Băi, 45 de secunde (am cronometrat) îmi pare foarte rapid! Selectez modul de joc Campaign si încep să mă joc. Dar ce să joc? Că mă loveste un lag de am zis că a luat-o telefonul razna sau că joacă altul în locul meu.
           Schimb conexiunea pe wireless 5 GHz (net de la RDS 1Gbps) și o iau de la început (restart aplicație, VPN activ, etc), selectez din nou modul Campaign si  încep să ma joc, dar din păcate dau de același lag. Apăsam acum să tragă și JD al meu trăgea peste o secundă. Era imposibil de jucat.
          Apoi am zis, în mintea mea:hm, poate conexiunea bluetooth dintre controller și telefon vine si cu un lag. Așa că am facut o conexiune telefon-controller prin fir direct, cu ajutorul unui adaptor OTG USB-C USB. Repet operațiunile de mai sus și bucuros că am rezolvat problema timpului de răspuns, dau drumul la joc. Dezamăgire totală ! Din nou,același lag. Chiar nu puteam să mă joc, era un haos total între comenzile pe care le dădeam și acțiunea lui JD.

       Stau și mă gândesc de la ce oare o fi lag-ul așa mare??? Conexiune controller-telefon prin fir, net 5Ghz (undeva la 866 Mbps), telefon destul de performant (Samsung S10 Plus. Singura problemă care mi-a venit în minte ar fi alicația de VPN, care este posibil să limiteze viteza de internet și să mărească pingul către serverele xCloud.
          Așa că ma apuc iar de treabă. Deschid VPN-ul, mă conectez la aplicație, intru în joc (tot Gears 5) și apoi ma deconectez de la VPN cu gândul că nu vor sesiza cei de la Microsoft că trec pe IP de România. Și ce să vezi, nu au sesizat și mă lasă să ma joc cu IP de România. Lag-ul a scăzut considerabil și am putut să termin aproape un Chaper cu brio la Gears 5, dar un lag tot exista și era deranjant.

          Am testat și alte jocuri (Forza 4, WRC7, etc) și tot același lag aveau. O scădere a lag-ului am observat-o la jocurile de fighting, gen Tekken 7. Pentru mine este un lag destul de deranjant și nu m-as juca cu această întârziere în răspuns. În schimb am rămas impresionat de viteza cu care se încarcă jocul și de calitatea video/audio pe care o au jocurile.

          Merită să plătești 15$ pentru xCloud? Personal aș da acești bani lunar dacă ar dispărea acel lag.

The following two tabs change content below.
mm

Adrian F.

De la o vârstă fragedă, am fost sudat la un PC sau la o consolă. Dragostea mea pentru jocuri a început de la mijlocul anilor ‘95, când am cumpărat un HC 2000 și jucam jocuri încărcate de pe casete audio, apoi am trecut la jocurile pe PC pănă când am pus mâna pe un Xbox 360 și de atunci pasiunea față de Xbox nu arată niciun semn de încetinire.