România încă așteaptă lansarea oficială Xbox Live

Acest articol reprezintă un “strigat de ajutor” către cei care dețin sau nu o consolă Xbox. Este un apel făcut pentru întreaga comunitate a gamerilor din Romania (Xbox, Playstation, Nintendo, PC, etc), pentru a ne ajuta să facem parte din familia Xbox Live. Avem mai mult ca niciodata nevoie de semnătura voastră, indiferent de ce device dețineți, pentru a ne face auziti.

“Concurenţa încurajează întreprinderile să producă bunuri şi să furnizeze servicii de mai bună calitate, pentru a atrage mai mulţi clienţi şi pentru a deţine o cotă de piaţă mai mare. Calitatea poate însemna: produse cu durată de viaţă mai îndelungată sau care funcţionează mai bine; servicii post-vânzare sau de suport tehnic mai bune; servicii mai accesibile şi mai bune.” – http://ec.europa.eu/competition/consumers/why_ro.html

Suntem în anul 2021, un an în care termenul de ‘Gaming’ este din ce în ce mai prezent în comunitățile online din Romania. În ultimii ani, țara noastră a primit cu succes recunoaștere și suport de la giganți precum Apple, Google, Sony, Nintendo, Netflix, IGN și asa mai departe, lucru care denotă că Romania este fără doar și poate un consumator important de jocuri și multimedia. Tocmai în această lună a fost anunțat că Esports-ul va fi recunoscut prin lege ca sport oficial până la sfârșitul anului.

O problemă mare cu care comunitatea gamerilor din România încă se confruntă în 2021 este absența totală a serviciilor Xbox Live pe piața romanească, cât și a suportului oficial din partea Microsoft. Sunt mai bine de 15 ani de când suntem ignorați, ca și când nu am exista, deși produsele Microsoft sunt vândute în magazinele din Romania în mod legal, fără probleme. Suntem mulți, suntem extrem de dedicați pasiunii noastre pentru Xbox și gaming și a venit vremea ca Microsoft să ne recunoască oficial și să ofere suport pentru Xbox Live în România.

Un lucru este cert, în acest moment, comunitatea gamerilor din România este mai pregătită ca niciodată să primească Xbox Live și suport official din partea Microsoft. Voi detalia mai jos câteva argumente.

În acest moment, Microsoft oferă deja pentru 99% din Uniunea Europeana serviciile Xbox Live. În afara Uniunii Europene, aceste servicii mai sunt oferite și altor zeci de tări și regiuni. O perioadă foarte lungă de timp România a fost ocolită atăt de Sony cât si de Microsoft, deoarece nu a fost considerată o piață suficient de dezvoltată pentru introducerea serviciilor de Playstation Network și Xbox Live.

În 2014, în urma unor eforturi venite din interiorul comunităților de gameri din România, Sony a lansat oficial serviciile sale de Playstation Network și Playstation Store, iar succesul de care s-a bucurat înca din primul an a fost unul colosal. Datorită suportului oficial din partea SONY, cumulat cu absența totală a suportului din partea Microsoft, o proporție covârșitoare a gamerilor din Romania s-a îndreptat, pe bună dreptate, către produsele SONY. Un lucru pozitiv este că datorită acestor servicii, piața românească de gaming a explodat, vânzarile făcute de SONY în Romania atât pe partea de Hardware (Playstation 4) cât și de conținut digital au fost colosale, fapt ce dovedește înca o dată că România este o piață de consum care înflorește și în care merită investit.

Argumentele aduse în trecut cum că în Romania nu sunt suficiente vânzări de conținut pentru Xbox, nu stau în picioare în 2020 – 2021, an în care majoritatea gamerilor din întreaga lume se îndreaptă ușor-ușor către conținutul digital.

În absența unor statistici clare care se pot face vis-a-vis de câte jocuri și subscripții Xbox Live se cumpără în Romania, Microsoft nu poate afla clar care sunt vânzarile pe piața româneasca, din moment ce 100% din gamerii români care au o consolă Xbox cumpără atât subscripții Xbox Live cât și jocuri digitale de pe magazinele online din străinătate, unde au înregistrate conturile. Sigur, o statistică bazată pe IP se poate face oricând, dar mă îndoiesc că un gigant precum Microsoft va pierde timp și resurse pentru astfel de statistici. Mai degrabă vor lua în considerare vânzarile fizice de console și jocuri din magazinele românesti și se vor opri acolo, lucru care este extrem de greșit. Întrucât toți avem conturi făcute pe diferinte regiuni precum UK, US și așa mai departe, Microsoft nu va putea niciodată să centralizeze corect vânzarile făcute în România, pentru că, după cum am mai spus, majoritatea românilor cumpără jocuri digitale, folosind fie Gift Cards pentru UK sau US, fie diverse metode de plată și VPN-uri care, evident, îngreunează procesul și nu reflectă nicidecum faptul că acel content cumpărat de pe Store de UK, aparține de fapt unui român.

În acest moment, românii sunt practic obligați să folosească adrese fictive din străinatate și de multe ori VPN-uri pentru a putea beneficia de produsele disponibile pe Xbox Live.

Cred că în anul 2021, când o comunitate a unei țări care are printre cele mai rapide viteze de Internet din lume, continuă totuși să ofere bani celor de la Microsoft pe produsele și serviciile lor, este momentul să beneficieze și de puțin respect și recunoaștere din partea Microsoft.

Să nu uităm că România, spre deosebire de multe alte țări, are deja Microsoft Store în moneda locală RON pentru toate produsele Microsoft oferite pe PC, inclusiv jocuri.

Printr-o simplă accesare a aplicației Microsoft Store de pe orice calculator, se poate observa imediat cum produsele Microsoft alături de jocuri consacrate pe platforma Xbox One ulterior lansate și pe PC, precum Forza Horizon 4, Gears of War 4 și asa mai departe, apar fără probleme în moneda românească RON, pe magazinul oficial Microsoft din România. Pe lângă asta, Microsoft vinde deja de mai bine de un deceniu console și jocuri fizice în magazinele din România.

Microsoft Store
Microsoft Store

Făcând parte din Uniunea Europeană și având aceleași drepturi ca orice alt cetățean al UE, nu putem să nu remarcăm încă o dată paradoxul de a vinde un produs oficial pe o piață căreia nu îi este oferit suport oficial.

Suntem o comunitate frumoasă, închegată și pasionată de Xbox care consumă în mod constant conținut pentru Xbox și considerăm că merităm să facem oficial parte din familia Xbox Live, cu magazin online în moneda noastră RON și cu suport oficial.

În încheiere, avem rugămintea pentru Microsoft să nu ignore în continuare România și pentru cei care citesc acest articol să acorde o semnătură pe change.org la petiția deschisă de Catarina FerreiraCând semnați petiția să specificați la secțiunea ‘Reasons for signing‘ că sunteți din Romania, altfel semnăturile se contorizează dar nu știe nimeni din ce țară provin.

PS: este necesar sa vă faceți cont și să confirmați semnarea petiției pe email.

Vă mulțumim pentru atenție, pentru susținere și asteptăm, mai mult ca niciodată, să se întample ceva !

The following two tabs change content below.
mm

Xander RO

"The right man in the wrong place can make all the difference in the world." G-Man, Half-Life 2
mm

Ultimele articole scrise de Xander RO (vezi tot)